Atac cibernetic: Datele personale ale parlamentarilor români, scoase la vânzare

Marți, baza de date a Camerei Deputaților din România a fost compromisă în urma unui atac cibernetic de proporții, care a expus mai multe date cu caracter personal ale parlamentarilor.

Potrivit unor surse oficiale, hackerii responsabili au emis o cerere de răscumpărare, solicitând suma de 0,8 bitcoin, echivalentă cu peste 30.000 de euro. În plus, aceștia au avertizat că intenționează să facă publică o parte din datele sustrase în curând.

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Gruia-Ivan, a confirmat că hackerii au reușit să extragă aproximativ 250 de gigabytes de date, cuprinzând atât documente personale ale parlamentarilor, cât și informații despre dispozitivele electronice pe care aceștia le dețin.

HotNews.ro raportează că documente personale ale deputaților, în special cărțile de identitate, au fost compromise. Printre parlamentarii afectați se numără premierul Marcel Ciolacu și președintele Camerei Deputaților, Alfred Simonis. Informații oficiale dezvăluie că datele liderului PSD au fost expuse pe dark web sau piața neagră virtuală, un segment al internetului accesibil doar prin adrese web speciale și neindexat de motoarele de căutare.

Reprezentanții Camerei Deputaților au anunțat că investigația este în desfășurare, iar autoritățile cooperează strâns cu Departamentul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) și Serviciul Român de Informații (SRI) pentru a gestiona și soluționa situația.

În paralel, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a confirmat că au început cercetări pentru acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice, perturbarea funcționării sistemelor informatice și șantaj.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *