Atac armat la o școală din Rusia: 15 persoane au fost ucise

Un bărbat înarmat cu o svastică pe tricou a ucis 15 persoane, dintre care 11 copii, și a rănit 24 într-o școală din Rusia, au anunțat anchetatorii. Atacatorul, un bărbat în vârstă de 30 de ani, numit de autorități Artem Kazantsev, a ucis doi agenți de securitate, apoi a deschis focul asupra elevilor și profesorilor de la Școala numărul 88 din Izhevsk, unde a fost elev. Apoi s-a sinucis.

Comitetul de investigații al Rusiei, care se ocupă de infracțiunile majore, a declarat că investighează presupusele legături neonaziste ale autorului crimei. Anchetatorii au publicat o înregistrare video care arată corpul bărbatului zăcând într-o sală de clasă, cu mobilier răsturnat și hârtii împrăștiate pe podeaua pătată de sânge. El era îmbrăcat numai în negru, cu o svastică roșie într-un cerc desenată pe tricou.

Atac armat la o școală din Rusia

„În prezent, anchetatorii (…) efectuează o percheziție la reședința sa și studiază personalitatea atacatorului, opiniile sale și mediul înconjurător”, a precizat comitetul într-o declarație. „Se fac verificări cu privire la aderența sa la viziunile neo-fasciste și la ideologia nazistă”.

Comitetul de anchetă a declarat că dintre cele 24 de persoane rănite, toate, cu excepția a doi, erau copii. Guvernatorul regional, Alexander Brechalov, a declarat că chirurgii au efectuat mai multe operații. El a precizat că atacatorul a fost înregistrat la un centru de tratament „psiho-neurologic”. Anchetatorii au declarat că bărbatul era înarmat cu două pistoale și o cantitate mare de muniție.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președintele Vladimir Putin „deplânge profund” aceste decese. El a descris incidentul ca fiind „un act terorist comis de o persoană care aparent aparține unei organizații sau grupări neofasciste”. El a declarat că, la ordinul lui Putin, au fost trimiși medici, psihologi și neurochirurgi la locul împușcăturilor din Ijevsk, la aproximativ 600 de mile est de Moscova.

Rusia s-a confruntat cu mai multe atacuri în școli, în ultimii ani. În mai 2021, un adolescent înarmat a ucis șapte copii și doi adulți în orașul Kazan. În septembrie anul trecut, un student înarmat cu o pușcă de vânătoare a împușcat mortal cel puțin șase persoane la o universitate din orașul Perm, din Urali. În aprilie 2022, un bărbat înarmat a ucis doi copii și o educatoare la o grădiniță din regiunea centrală Ulyanovsk, înainte de a se sinucide.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *