Racheta care a lovit Polonia ar fi fost trasă de ucraineni către o rachetă rusească

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că „analiza noastră preliminară sugerează că incidentul a fost cel mai probabil provocat de apărarea antiaeriană ucraineană, care a tras împotriva rachetelor trase de ruși. Dar vreau să fiu foarte clar, nu e vina Ucrainei. Rusia deține responsabilitatea, până la urmă, pentru că duce în continuare acest război ilegal împotriva Ucrainei”.

Nr. 1 al NATO a precizat că „o investigatie este în desfășurare, dar nu avem niciun fel de indiciu că a fost rezultatul unui atac deliberat și nu avem niciun indiciu că Rusia pregătește acțiuni militare ofensive împotriva NATO”.

Agenția de presă americană Associated Press a transmis, anterior acestei declarații și citând oficiali americani, că informațiile preliminare sugerează că racheta care a lovit Polonia și a ucis doi oameni a fost trasă de forțele Ucrainei către o rachetă rusească.

Ministerul de Externe polonez a spus inițial despre rachetă că este „de fabricație rusească”.

The Guardian scrie că aceasta ar putea fi o rachetă sol-aer S-300, care aparține Ucrainei.

Anterior, Joe Biden a fost întrebat dacă racheta a fost trasă din Rusia. El a spus că „există informații preliminare care contestă aceasta. Nu vreau să spun asta până când nu anchetăm complet”.

Casa Albă a transmis că președintele american Joe Biden a oferit sprijin deplin Varșoviei în legătură cu acest incident. „Președintele Biden a oferit sprijinul deplin al SUA și asistență pentru ancheta Poloniei. Președintele Biden a reafirmat angajamentul ferm al Statelor Unite față de NATO. Cei doi lideri au spus că ei și echipele lor ar trebui să rămână în strânsă legătură pentru a determina următorii pași corespunzători pe măsură ce investigația continuă”, a comunicat Casa Albă.

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat că guvernul a invitat experți internaționali să se alăture anchetei. „Lucrăm pentru a stabili toate cauzele incidentului cu experții internaționali pe care i-am invitat să se alăture grupului nostru de experți și anchetatori”, a spus oficialul polonez.

Facebook

Comentarii

2 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *