Asistență militară UE pentru Ucraina: 1 miliard de euro

  • UE sporește ajutorul militar pentru Ucraina
  • NATO trebuie să prevină extinderea războiului în Europa
  • Sprijin pentru Republica Moldova în criza refugiaților

Sunt ideile de bază comunicate de ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, după reuniunea șefilor diplomațiilor din statele Uniunii Europene. Acest Consiliu pentru Afaceri Externe a pregătit Summit-urile UE și NATO de joi și vineri, de la Bruxelles, la care va participa președintele american, Joe Biden. Sunt așteptate, de la aceste întâlniri la vîrf, noi decizii majore în poziționarea Lumii Libere față de invadarea și distrugerea Ucrainei de către Rusia.

”Vom spori mijloacele financiare destinate achiziţiei de produse militare la un miliard de euro, pentru a ne arăta clar deplina solidaritate cu Ucraina”, a declarat Baerbock. ‘Ucraina are nevoie de arme”, pentru că ”este vorba despre viaţă şi moarte”, a subliniat ministrul de externe al Germaniei, promițând că se va asigura ca vânzările de arme ale producătorilor germani să fie efectuate cât mai repede posibil.

În același timp, Annalena Baerbock a precizat că ”avem o responsabilitate faţă de ucraineni, dar avem o responsabilitate şi faţă de cei 450 de milioane de europeni şi faţă de aceia care sunt membri NATO”, pledând pentru ca NATO să vegheze la prevenirea extinderii războiului în alte țări.

În ceea ce privește situația umanitară, șefa diplomației germane a anunțat că la 5 aprilie, la Berlin, va avea loc o conferinţă a donatorilor pentru a ajuta Republica Moldova să facă faţă valului de refugiaţi ucraineni, conferinţă care va fi coprezidată de Franţa şi România. Republica Moldova ”este cea mai fragilă ţară aflată în această situaţie”, a declarat Annalena Baerbock, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Europolis 

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *