Așa se naște panica: ”50.000 de posibili morți în Belgia” – șeful sindicatului medicilor belgieni

Cum apare panica în fața coronavirusului? Președintele celui mai mare sindicat al medicilor belgieni estimează că s-ar putea ajunge la 850.000 de infectați și 50.000 de morți în Belgia, în scenariul cel mai sumbru al epidemiei.

Dr Philippe Devos are o întreagă schemă de calcul, pe baza căreia ajunge la prognoze de mare precizie. De exemplu, afirmă că e posibil să se ajungă la un nivel de 52.000 de persoane care să aibă nevoie de internare la terapie intensivă, în condițiile în care secțiile de profil din Belgia au doar 1400 de locuri. Iar alți 117.000 de pacienți ar putea necesita spitalizare normală, limitată de cele 30.000 de paturi existente.

Important e că medicul încheie într-o notă optimistă: ”Nu vom muri cu toții: în cel mai rău scenariu, vor muri 0,4% din belgieni, în mare majoritate peste 80 de ani. Încetați cu psihoza”.

Îndemnul final e cireașa de pe tortul unui din cele mai periculoase deliruri mediatice exprimate de la izbucnirea epidemiei. Cum să nu se creeze panică, dacă taman șeful principalului sindicat al medicilor din Belgia avansează aceste cifre? Și asta tocmai în ziua în care s-au raportat șase noi cazuri de contaminare, ce se adaugă celor două deja înregistrate în această țară.

Azi, UE a ridicat nivelul de risc de la moderat la ridicat, după ce s-au înregistrat peste 2100 de cazuri în 18 state membre și 38 de decese din cauza Covid-19. În Italia, țara cea mai afectată, numai duminică s-au consemnat 500 de noi cazuri, ajungându-se la 1700 de bolnavi.

În China, cele 202 noi cazuri semnalate în ultimele 24 de ore reprezintă cel mai scăzut nivel cotidian de contaminări de la sfârșitul lui ianuarie. Măsurile draconice impuse de China vizează acum 50 de milioane de oameni. Și par să reprezinte singura soluție în calea propagării coronavirusului.

H. Blidaru

foto: colaj Europolis

Facebook

Comentarii

57 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *