Armistițiul din Fâșia Gaza ar putea intra în vigoare vineri

Negocierile dintre armata israeliană și mișcarea islamistă palestiniană Hamas au avansat, conform surselor avizate, și se așteaptă ca armistițiul din Fâșia Gaza să intre în vigoare cel mai devreme vineri dimineața. Potrivit șefului Consiliului Național de Securitate al Israelului, Tzachi Hanegbi, eliberarea ostaticilor nu va avea loc înainte de vineri, iar tratativele continuă.

Oficialii palestinieni au declarat că discuțiile recente s-au concentrat asupra numelor ostaticilor israelieni și condițiilor predării lor către o terță parte. Conform surselor, Hamas va elibera 10 femei și copii ostatici, cu vârsta sub 19 ani, iar în schimb, 30 de prizonieri palestinieni vor fi eliberați. Acordul prevede continuarea acestui schimb, însoțită de o pauză limitată a luptelor din Fâșia Gaza.

În a 48-a zi de conflict, declanșat de atacul sângeros al Hamas în sudul Israelului pe 7 octombrie, unde au fost ucise 1.200 de persoane și au fost luați circa 240 de ostatici, situația a escaladat semnificativ. Riposta israeliană în Fâșia Gaza s-a soldat cu peste 14.000 de victime, dintre care peste 5.000 sunt copii și aproape 4.000 de femei. Aceste negocieri și acordurile asociate reprezintă o speranță pentru o încetare a violențelor și o posibilă deschidere către o soluție pașnică în regiune.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *