Locuitorii din Nagorno-Karabah fug în masă spre Armenia

Etnicii armeni din Nagorno-Karabah au început, ieri, un exod masiv cu maşinile spre Armenia, după ce Azerbaidjanul i-a învins pe luptătorii din regiunea separatistă, într-un conflict care datează din epoca sovietică, scrie Reuters, potrivit News.ro.

Conducerea Nagorno-Karabah a declarat pentru Reuters că cei 120.000 de armeni din regiune nu doresc să trăiască ca parte a Azerbaidjanului de teama persecuţiilor şi a epurării etnice.

Cei care aveau combustibil au început să se deplaseze spre graniţa cu Armenia, în capitala Karabahului, cunoscută sub numele de Stepanakert de către Armenia şi Khankendi de către Azerbaidjan.

Guvernul armean a precizat că 1.050 de persoane au trecut în Armenia din Nagorno-Karabah până duminică la ora 22.00.

Armenii din Karabah, un teritoriu recunoscut la nivel internaţional ca parte a Azerbaidjanului, dar care anterior nu era sub controlul acestuia, au fost forţaţi să înceteze focul săptămâna trecută, după o operaţiune militară de 24 de ore a armatei azere, mult mai mare.

Armenii nu acceptă, însă, promisiunea Azerbaidjanului de a le garanta drepturile, pe măsură ce regiunea este integrată.

Victoria Azerbaidjanului de săptămâna trecută pare să pună capăt unuia dintre „conflictele îngheţate” vechi de zeci de ani de la dizolvarea Uniunii Sovietice.

Armenia afirmă că peste 200 de persoane au fost ucise şi 400 rănite în operaţiunea militară azeră.

Facebook

Comentarii

68 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *