Armenia și Azerbaidjan speră să semneze un tratat de pace până la sfârșitul anului

Armenia și Azerbaidjan au emis o declarație comună în care anunță că sunt pe cale să normalizeze relațiile dintre cele două țări, după decenii de conflict legat de regiunea Nagorno Karabah. Conform declarației, cele două țări își propun să semneze un tratat de pace până la sfârșitul anului, fundamentat pe respectul reciproc față de integritatea teritorială.

Acordul a fost convenit în timpul discuțiilor din Iran dintre premierul Armeniei, Nikol Pașinian, și administrația președintelui azer Ilham Aliyev. Un pas extrem de important în acest proces de normalizare este faptul că cele două părți au convenit și asupra unui schimb de prizonieri în semn de bunăvoință.

Ultimele confruntări din această toamnă au fost declanșate de o ofensivă azeră care a determinat provincia majoritar armeană să se predea Azerbaidjanului, generând astfel o migrație masivă a peste 100.000 de etnici armeni din Nagorno Karabah. Deși regiunea este recunoscută internațional ca parte a Azerbaidjanului, controlul asupra sa a fost disputat de armenii majoritari timp de decenii.

Normalizarea relațiilor dintre Armenia și Azerbaidjan și semnarea unui tratat de pace ar putea marca o schimbare semnificativă în dinamica geopolitică a regiunii și ar putea contribui la stabilizarea situației în Nagorno Karabah.

Facebook

Comentarii

86 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *