Succes american sub nasul rușilor: Armenia și Azerbaidjan, negocieri de pace la Geneva

Miniştrii de externe ai Armeniei şi Azerbaidjanului s-au întâlnit, duminică, la Geneva, discuțiile dintre cei doi oficiali vizând negocierile pentru un viitor tratat de pace, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Conflictul dintre cele două țări a izbucnit pe 13 septembrie, după ce Armenia a anunțat că mai multe orașe din apropierea graniței cu Azerbaidjanul au fost bombardate. La rândul său, Ministerul Apărării din Azerbaidjan a acuzat Armenia că a efectuat bombardamente, tot în apropierea districtelor de graniţă, spunând că s-au înregistrat pierderi în rândul armatei azere.

Cel puţin 286 de persoane au fost ucise atunci, de ambele părţi, înainte ca un armistiţiul intermediat de SUA să pună capăt ciocnirilor militare. La scurt timp, președintele Camerei Reprezetanților din SUA, Nancy Pelosi, a efectuat o vizită la Erevan, în Armenia, iar cei doi miniştri de externe s-au întâlnit, câteva zile mai târziu, la New York, discuţiile privind pacea fiind purtate sub medierea secretarului de stat american, Antony Blinken.

Armenia şi Azerbaidjan s-au confruntat în două rânduri, în 2020 şi în anii 1990, pe tema suveranităţii asupra enclavei Nagorno-Karabah din Azerbaidjan.

Războiul din 2020, care a durat şase săptămâni, s-a soldat cu moartea a peste 6.500 de soldaţi de ambele părţi, iar încetarea focului a fost intermediată de Rusia. Armenia a cedat zone de teritoriu pe care le controla de zeci de ani, iar Moscova a desfăşurat trupe militare pentru a supraveghea acest armistiţiu fragil.

Deși schimburile de focuri de armă au fost raportate frecvent, de-a lungul frontierei comune dintre Erevan şi Baku, din cauza regiunii Nagorno-Karabah, de această dată s-a vorbit despre o posibilă escaladare a conflictului, în contextul în care Rusia, mediatorul tradiţional în regiunea Caucazului, este angajată în războiul din Ucraina.

Facebook

Comentarii

64 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *