Armenia anunță exercițiu militar comun cu SUA: Cum a reacționat Rusia?

Armenia a făcut publică miercuri decizia de a găzdui un exercițiu militar comun cu Statele Unite, cunoscut sub numele de „Eagle Partner 2023”, care va avea loc în perioada 11-20 septembrie. Anunțul a generat reacții contradictorii, pe fondul temerilor că acest demers ar putea irita Rusia, care deține o bază militară în Armenia și se consideră puterea predominantă în regiunea Caucazului de Sud.

Ministerul armean al Apărării a subliniat că scopul exercițiului este de a-și pregăti forțele pentru a participa la misiuni internaționale de menținere a păcii.

Ulterior, Pentagonul a confirmat că la exercițiu vor participa 85 de soldați americani și 175 de armeni, iar aceștia nu vor fi înarmați cu armament greu, ci cu puști. Este demn de menționat că Gărzile Naționale din Kansas și Armenia au menținut un parteneriat de formare timp de 20 de ani.

Cu toate că exercițiul are o dimensiune redusă în comparație cu alte acțiuni militare comune, Kremlinul a declarat că va monitoriza îndeaproape situația. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat: „Desigur, astfel de știri provoacă îngrijorare, mai ales în situația actuală. Prin urmare, vom analiza în profunzime această știre și vom monitoriza situația.”

Relațiile dintre Armenia și Rusia au devenit tensionate în ultima vreme, cu acuzații din partea prim-ministrului armean, Nikol Pașinian, care susține că Rusia nu a reușit să protejeze Armenia împotriva a ceea ce el a numit „o agresiune continuă din partea Azerbaidjanului”. Pașinian a sugerat că angajamentul Rusiei în conflictul din Ucraina a avut un impact negativ asupra capacității Moscovei de a satisface nevoile de securitate ale Armeniei.

În replică, Dmitri Peskov a respins aceste acuzații, subliniind că Rusia rămâne o parte esențială în regiune și va continua să joace un rol semnificativ în stabilizarea situației.

Facebook

Comentarii

88 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *