Arabia Saudită s-ar putea alătura țărilor BRICS

Arabia Saudită încă ia în considerare să se alăture grupului ţărilor BRICS, după ce a fost invitată anul trecut, relatează Reuters, potrivit News.ro.

În august, grupul a invitat Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt, Iran, Argentina şi Etiopia să se alăture începând cu 1 ianuarie, deşi Argentina a semnalat în noiembrie că nu va accepta invitaţia.

”Arabia Saudită evaluează beneficiile şi apoi va lua o decizie, are loc un proces”, au declarat, pentru Reuters, oficiali apropiați acestui dosar.

Extinderea grupului ar aduce un plus economic BRICS, ai căror membri actuali sunt China, Brazilia, Rusia, India şi Africa de Sud.

Faisal Alibrahim, ministrul Economiei al Arabiei Saudite, a confirmat ulterior că regatul se află încă într-un proces de luare a deciziilor privind aderarea la bloc.

Riadul îşi cântăreşte opţiunile pe fondul tensiunilor geopolitice crescânde între SUA, China şi Rusia, iar apropierea regatului de Beijing au provocat îngrijorare la Washington.

De cealaltă parte, Arabia Saudită constată că Washingtonul este mai puţin angajat faţă de securitatea Golfului decât în trecut.

Marţi, la Forumul Economic de la Davos, ministrul Comerţului al Arabiei Saudite a declarat că Arabia Saudită nu s-a alăturat BRICS.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *