Record: 1.300 de migranți au traversat Canalul Mânecii

Aproape 1.300 de migranți au traversat luni Canalul Mânecii în ambarcațiuni mici, stabilind un nou record de traversări într-o singură zi.

Ministerul britanic al Apărării a precizat că 1.295 de migranți au traversat în 27 de ambarcațiuni, depășind recordul anterior de 1.185 de migranți înregistrat în noiembrie anul trecut. Este cel mai mare total zilnic de la începutul înregistrărilor actuale, în 2018. Până acum, în această lună, 6.168 de persoane au făcut traversarea în bărci mici, față de 3.683 în iulie.

Peste 22.560 de persoane au traversat Canalul Mânecii până în prezent în acest an, La momentul echivalent din 2021, totalul cumulat a fost de puțin sub 12.500. Anul trecut, se știe că un total de 28.526 de persoane au făcut traversarea – în creștere față de 8.404 în 2020.

Nou record de migranți în Canalul Mânecii

Bebeluși și copii mici înfășurați în pături și purtând căciuli de lână s-au numărat printre cei care au fost văzuți luni fiind aduși la mal la Dover. Trecerile au avut loc după trei zile în care nu s-a efectuat nicio traversare din cauza vremii nefavorabile. O recentă operațiune internațională coordonată, care a vizat presupuși traficanți de persoane și care a confiscat ambarcațiuni care ar fi fost folosite pentru traversări, ar fi trebuit, de asemenea, să ducă la o scădere a numărului de imigranți, dar acesta a continuat să crească.

Guvernul a vorbit de nenumărate ori despre faptul că a făcut ruta neviabilă, dar acest lucru nu s-a întâmplat, așa că această problemă va trebui să fie o prioritate pentru noul prim-ministru. Refacerea relațiilor tensionate cu autoritățile franceze ar putea fi un bun punct de plecare. În aprilie, ministrul de interne Priti Patel a semnat ceea ce a descris ca fiind un acord „în premieră mondială” pentru a trimite unii solicitanți de azil în Rwanda pentru a cere azil acolo.

Dar primul zbor de deportare – care trebuia să decoleze la 14 iunie – a fost oprit pe fondul unor contestații legale. Mai mulți solicitanți de azil, sindicatul Serviciilor Publice și Comerciale și organizațiile caritabile Care4Calais, Detention Action și Asylum Aid contestă legalitatea politicii Ministerului de Interne, următoarele audieri în instanță urmând să aibă loc în septembrie și octombrie.

Majoritatea provin din zone sărace

Mulți migranți provin din unele dintre cele mai sărace și mai haotice părți ale lumii, iar mulți dintre ei cer să solicite azil odată ce sunt preluați de autoritățile britanice. Steve Valdez-Symonds, directorul Amnesty International UK pentru drepturile refugiaților și migranților, a declarat:

„În ciuda postării rușinoase a guvernului și a politicii draconice privind refugiații, adevărul simplu este că oamenii, inclusiv copiii, care fug de război și persecuție vor continua să facă aceste călătorii periculoase – fie cu barca sau prin alte mijloace – dacă guvernul refuză să le ofere rute sigure.”

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *