Amendă record pentru Apple: 1,8 miliarde de euro

Comisia Europeană a luat măsuri drastice împotriva Apple, impunând companiei americane o amendă record de 1,8 miliarde de euro, din cauza practicilor anticoncurențiale, notează The Guardian.

Comisia Europeană a dezvăluit că Apple a fost găsită vinovată de limitarea concurenței în sectorul serviciilor de streaming, afectând în special competitori notabili, cum ar fi Spotify.

Comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager, a subliniat importanța sancționării adecvate a comportamentului ilegal al companiilor dominante. „Vrem să arătăm hotărârea noastră că vom investiga aceste cazuri și că, dacă ești o companie dominantă și faci ceva ilegal, vei fi pedepsit”

Cazul a fost inițiat în urma plângerilor depuse de Spotify și a avut ca punct central App Store-ul Apple, considerat singura poartă de acces pentru aplicațiile iPhone. Comisia a concluzionat că această conduită, întinsă pe o perioadă de aproape 10 ani, a determinat mulți utilizatori iOS să plătească prețuri semnificativ mai mari pentru abonamentele de streaming audio.

Amenda impusă reprezintă 0,5% din cifra de afaceri globală a Apple, conform precizărilor lui Vestager. Cu toate acestea, Apple a respins acuzațiile, susținând că decizia Comisiei nu se bazează pe dovezi credibile și ignoră realitățile pieței în plină expansiune. De asemenea, Apple a anunțat intenția de a face apel.

Spotify a salutat decizia, evidențiind importanța protejării pieței libere și a posibilității consumatorilor de a alege liber între diversele servicii disponibile.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *