Macron se confruntă cu opoziție dură, după alegerile parlamentare

Partidele franceze de stânga și de dreapta au respins joi apelul președintelui Emmanuel Macron de a fi ajutat pentru a depăși impasul politic post-electoral, opoziția cerându-i acestuia să clarifice ce compromisuri este dispus să facă pentru a le obține sprijinul.

Înainte de a pleca la un summit al Uniunii Europene la Bruxelles, Macron a ținut, miercuri târziu, un discurs televizat în care a recunoscut că alegerile parlamentare din această lună au scos la iveală „diviziunile profunde” din societatea franceză. Excluzând un guvern de uniune națională, el a făcut apel la liderii partidelor rivale fie să analizeze posibilele opțiuni de coaliție cu alianța sa de centru, fie să ia în considerare posibilitatea de a acorda sprijin punctual pentru reforme.

„Dacă se ține de proiectul său, nu are o majoritate absolută. Va fi el cel care va bloca Franța, nu noi”, a spus deputatul socialist Valerie Rabault pentru postul de radio France Inter.

Bruno Retailleau, un senator al partidului de dreapta Republicanii, considerat probabilul aliat al lui Macron pentru a-și trece reformele economice prin parlament, a exclus orice formă de coaliție, spunând că nu există încredere în Macron.

Louis Aliot, vicepreședintele Adunării Naționale (RN) a lui Marine Le Pen, care este în prezent al doilea partid ca mărime din parlament, a respins de asemenea apelul. Liderul de extremă-stânga Jean-Luc Melenchon a numit discursul lui Macron un „ratatouille”, un ghiveci de legume. Reacțiile acestea indică, așadar, puține speranțe de ieșire rapidă din impas.

După alegerile parlamentare, alianța centristă a lui Macron este la 44 de locuri de majoritatea absolută, iar extrema dreaptă și o alianță largă de stânga, care include extrema stângă, concurează pentru a fi principala forță de opoziție.

Autor: Anca Stratulat

FOTO: Pixabay

Facebook

Comentarii