Antony Blinken új turnét kezd Izraelben és Jordániában

Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán hivatalos látogatást tesz Izraelben és Jordániában.

Ez a döntés azután született, hogy részt vett az izraeli-palesztin konfliktus megoldásának szentelt szaúd-arábiai csúcstalálkozón. Blinken a tervek szerint a két ország magas rangú tisztségviselőivel találkozik, de a napirendjéről további részleteket nem közöltek.

Látogatása a Gázai övezetben zajló izraeli offenzíva leállítására irányuló tárgyalások kontextusában történik, cserébe az október 7-i támadásban foglyul ejtett túszok szabadon bocsátásáért. Egyiptom, Katar és az Egyesült Államok régóta próbál fegyverszünetet kötni Izrael és a Hamász között, egyre nagyobb nyomás alatt, hogy véget vessen a konfliktusnak.

Joe Biden amerikai elnök aggodalmának adott hangot egy izraeli szárazföldi hadművelet lehetőségével kapcsolatban a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városában, ahol sok palesztin keresett menedéket.

A külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy Blinken támogatni fogja a tűzszüneti erőfeszítéseket, de elítélte a Hamász lépéseit, mint a palesztin nép békéjének akadályát.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *