Antony Blinken megérkezett Törökországba

Az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken hétfőn Ankaraba érkezett, hogy találkozzon a török külügyminiszterrel, Hakan Fidannel, diplomáciai körútjának kritikus állomásaként a Közel-Keleten.

Ez az első hivatalos találkozó az amerikai és a török diplomácia vezetői között azóta, hogy az izraeli-palesztin konfliktus kitört. A megbeszélés célja a feszültségek csillapítása és a két ország stratégiai partneri viszonyának megerősítése, noha a kapcsolatok az utóbbi időben feszültté váltak.

Ugyanakkor Antony Blinken és a török elnök, Recep Tayyip Erdogan közötti találkozó nincs napirenden, mivel Erdogan úgy tervezi, hogy Kelet-Törökországba utazik, inkább mint hogy az amerikai diplomáciával folytassa a megbeszéléseket.

Blinken látogatása során a török rendőrség könnygázot és vízágyúkat használt arra, hogy szétszórja a délkelet-törökországi, amerikai erőket fogadó légi bázisra érkező tüntetőket, néhány órával azután, hogy Blinken megérkezett.

Eközben a térségben nőttek a feszültségek, és az Egyesült Államok késznek mutatkozott a katonai beavatkozásra Izrael elleni esetleges támadások esetén. Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (CENTCOM) szokatlanul nyilvánosságra hozta egy nukleáris hajó érkezését a térségbe, amit a felhasználók Irán üzenetnek értelmeztek. A CENTCOM nem azonosította a tengeralattjárót, de egy olyan képet mellékelt, amelyen azt lehetett látni, hogy a Suez-csatornán halad át.

Eközben az Egyesült Államok olyan üzeneteket küldött Iránnak és a Hezbollah szervezetnek, hogy kész katonai beavatkozásra, ha Izrael elleni támadások történnének. Vasárnap az amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin ismételte az Egyesült Államok álláspontját, miszerint az ország elkötelezett a konfliktus eszkalációjának megakadályozásában.

Az amerikai Központi Hírszerzési Ügynökség (CIA) igazgatója, William Burns, Izraelbe látogatott, hogy tárgyaljon a háborúról és a hírszerzési szolgáltatásokról a magas rangú tisztviselőkkel. Burns további országokban is megáll, hogy a Gázai övezet helyzetéről tárgyaljon. Mindezt az Egyesült Államokban egy névtelenségbe burkolózó tisztviselő közölte.

Eközben az Egyesült Államok azon dolgozott, hogy enyhítse a konfliktus miatt szenvedők helyzetét, és az Egyesült Államok alelnöke, Kamala Harris, folyamatosan kapcsolatba lép különböző régióbeli vezetőkkel a konfliktusról és a humanitárius segítségnyújtás fokozása érdekében a Gázai övezet lakosságának.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *