Șeful diplomaţiei SUA: Turneu pentru armistițiu în Gaza

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a sosit ieri în Arabia Saudită, prima oprire a turneului său în Orientul Mijlociu, informează Agerpres.

După Riad, el urmează să se deplaseze în Qatar şi Egipt, două ţări care mediază în conflictul din Gaza, precum şi în Israel şi Cisiordania ocupată.

În întâlnirea de luni, de la Riad, secretarul de stat american şi prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman au discutat despre necesitatea unei „coordonări regionale pentru a obţine o încheiere de durată” a războiului din Gaza, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

În Israel, Antony Blinken va insista asupra necesităţii de a permite ajutorului internaţional să pătrundă în Fâşia Gaza, asediată şi cufundată într-o criză umanitară majoră după patru luni de război.

Negocierile continuă pentru a se ajunge la un al doilea armistiţiu. În timpul turneului său, Antony Blinken va sprijini proiectul elaborat de mediatorii din Qatar, SUA şi Egipt la Paris la sfârşitul lunii ianuarie, care trebuie încă aprobat de Hamas şi Israel.

Potrivit unei surse Hamas, propunerea include un armistiţiu de şase săptămâni în timpul căruia Israelul va trebui să elibereze 200 până la 300 de prizonieri palestinieni în schimbul a 35 până la 40 de ostatici ţinuţi în Fâşia Gaza, iar 200 până la 300 de camioane cu ajutoare vor putea intra în fiecare zi în teritoriu.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *