Antiszemita támadás Lengyelországban: Gyújtogatási kísérlet a Nozyk zsinagógában

A lengyel fővárosban, Varsóban a hatóságok megerősítették, hogy ismeretlenek megpróbálták felgyújtani a Nozyk zsinagógát, és csak kisebb károkat okoztak a történelmi épületben. A hivatalos közlések szerint az incidensben senki sem sérült meg, a támadást egyetlen csoport sem vállalta magára.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter a közösségi médiában megerősítette az esetet, mondván, valaki Molotov-koktélt próbált megdobni a zsinagógában. Michael Schudrich főrabbit idézték, aki ezt megerősítette. Sikorski elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy senki sem sérült meg, és határozottan elítélte az antiszemita tettet.

Andrzej Duda lengyel elnök is felháborodásának adott hangot az X platformon, szégyenletesnek ítélve a támadást, és hangsúlyozva, hogy Lengyelországban nem fordul elő antiszemitizmus.

A hatóságok vizsgálatot indítottak a lengyelországi zsidó közösséget és közvéleményt megrázó eset kivizsgálására. A nemzetközi hírügynökségek megjegyezték, hogy ez a támadás az egyetlen olyan nagyobb varsói zsinagógát ért, amely túlélte a második világháborút és a náci megszállást, és egyetlen csoport sem vállalta a felelősséget az erőszakért.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *