Circulă pe rețelele sociale și pe site-uri de dezinformare, care se pretind jurnalistice, un text prezentat ca decizie a UE pentru crearea unui Fond european de despăgubire a victimelor vaccinurilor împotriva COVID-19. De fapt, e vorba de o banală și fără șanse propunere de rezoluție europarlamentară, formulată de o extremistă de dreapta din partidul lui Le Pen, o anti-vaccinistă și, culmea ironiei pentru harnicii ei promotori de la noi, cunoscută pentru vehementele și constantele poziții anti-românești.
Astfel, la 16 septembrie, Virginie Joron, membră a Parlamentului European, a criticat aderarea României la UE și direcționarea fondurilor europene către țara noastră și alte state din zonă, pe care le-a taxat drept corupte. ”Să investim mai degrabă în Franța, aici, în Alsacia, sau în nordul Franței”, a pledat în sesiunea plenară reprezentanta Adunării Naționale, partidul condus de Marine Le Pen.
La 28 mai, d-na Joron a interpelat Comisia Europeană cu privire la modul în care investitori în agricultura românească beneficiază de subvenții prin Politica Agricolă Comună. Întrebarea cu solicitare de răspuns scris debutează dramatic: ”În Franța, la fiecare două zile, un agricultor se sinucide”. E același stil populist, în care necazurile cetățeanului francez sunt puse pe seama suportului UE pentru români. Comisia Europeană i-a răspuns că situația sesizată respectă reglementările europene.
Anterior, la 27 martie, eurodeputata a criticat faptul că Franța a contribuit la UE cu 40 de miliarde de euro între 2014 și 2019, timp în care România și Polonia au primit 90 de miliarde de euro bani europeni, ceea ce le-ar fi permis să cumpere armament american în valoare de 20 de miliarde de euro. ”Când Franța dă 100 de euro României și Poloniei, aceste două țări cumpără de 50 de euro arme americane. Industria de apărare franceză și europeană este trădată în tăcere”, este mesajul eurodeputatei franceze, revoltată că românii și polonezii își permit să prefere armament american în locul celui produs de Franța.
Virginie Joron a fost plasată de Parlamentul European, astă-vară, pe o listă neagră de opt europarlamentari, între care cinci extremiști francezi, care au beneficiat de excursii de lux oferite de Rusia și Kazahstan, în schimbul unor rapoarte pozitive despre alegerile din aceste țări, care au fost marcate de nereguli frapante. Să fie, oare, vreo legătură între beneficiile primite neregulamentar și interpelarea adresată Comisiei Europene, în luna august, pentru ca vaccinații cu serul rusesc Sputnik V să poată primi certificatul digital UE pentru vaccinare?
Seria sa de poziționări controversate include bizara declarație din 2019 că Parisul ar fi un loc mai periculos decât Damascul. Se întâmpla la sosirea dintr-o vizită în Siria, unde o delegație a partidului lui Le Pen se întâlnise cu dictatorul Bachar al-Assad.
Din păcate, aceste aspecte sunt ignorate de cei care-i promovează acum, în România, propunerea de rezoluție pentru pretinsul Fond care să despăgubească așa-zisele ”victime ale vaccinurilor”. Este o propunere fără niciun fel de șanse să fie adoptată de Parlamentul European, din cauza falsului strident pe care se întemeiază. Vorbim, deci, despre un mărunt gest politicianist, care ajunge, în mod aberant, să fie prezentat astfel la noi: ”Comisia Europeană ia în calcul să ofere despăgubiri pentru victimele serurilor anti-COVID”. Un titlu rostogolit, apoi, și de alte publicații.
E un caz tipic de dezinformare, în care lipsa de verificare a unui text vehiculat public face jocul celor care, iată, sunt nu numai adversari ai vaccinării, ci și ai României.
Horia Blidaru