Ankara își reînnoiește amenințările la adresa Greciei

Într-o escaladare reînnoită, Ankara a amenințat din nou că va invada insulele grecești dacă Grecia nu le va demilitariza.

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a spus că dacă Atena nu se va conforma acestei cereri, Turcia fie va contesta suveranitatea insulelor, fie își va „face aparția brusc într-o noapte”.

Ministrul făcut aceste declarații la o conferință de presă comună cu omologul său român Bogdan Aurescu, insistând că Atena este de vină pentru aceste tensiuni.

Întrebat despre exercițiile militare desfășurate de Grecia pe Rodos și Lesvos, Cavusoglu a susținut că Atena încearcă să provoace Ankara.

„În ciuda circumstanțelor deja tensionate, Grecia militarizează insulele. Prin urmare, nu este posibil să rămânem indiferenți în fața acestor acțiuni. Grecia este cea care încalcă statutul acestor insule demilitarizate. Fie Grecia va face un pas înapoi și va respecta aceste tratate, fie vom face ceea ce este necesar.”

Acesta a subliniat că Turcia va continua să ia măsurile necesare atât în domeniul juridic, cât și în cadrul organizațiilor internaționale, în special în cadrul ONU.

„Vom lua toate măsurile de precauție necesare. Grecia trebuie să-și amintească următoarele: Cel care seamănă vânt, culege furtună. Dacă nu doresc pace, vom face ceea ce este necesar, într-o noapte.” a avertizat el.

Ministrul român de externe Aurescu a intervenit și el la rândul lui, spunându-i lui Cavusoglu că diferențele dintre Grecia și Turcia ar trebui rezolvate prin cadrul unui „dialog pașnic”.

„Ne-am oferit deja să facem acest lucru [în instanță]. Grecia s-a opus acestei propuneri iar, țara și-a exprimat rezervele cu privire la jurisdicția Curții Internaționale de Justiție cu privire la statutul insulelor demilitarizate”, a adăugat Cavusoglu.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *