Ancheta Nord Stream: Suedia nu va împărtăși cu Rusia concluziile investigației

Suedia nu va împărtăși concluziile anchetei privind exploziile conductelor de gaz Nord Stream cu autoritățile ruse sau cu Gazprom, a declarat luni premierul suedez Magdalena Andersson. O investigație suedeză la locul faptei în cazul gazoductelor Nord Stream 1 și 2, de la Rusia la Europa, a găsit dovezi de detonări, iar procurorii suspectează un sabotaj.

Suedia exclude Rusia din ancheta Nord Stream

Săptămâna trecută, premierul rus Mihail Mișușin a trimis o scrisoare guvernului suedez în care cerea ca autoritățile ruse și Gazprom să fie lăsate să se implice în investigație, ceea ce Suedia a refuzat. Luni, Andersson a declarat că Suedia nici măcar nu va împărtăși cu autoritățile ruse rezultatele exploziilor care au avut loc în zona economică suedeză.

„În Suedia, investigațiile noastre preliminare sunt confidențiale, iar acest lucru se aplică, bineînțeles, și în acest caz”, a declarat ea reporterilor.

Cu toate acestea, Andersson a declarat că Suedia nu are nicio putere de a împiedica navele rusești să viziteze locurile exploziilor, acum că investigația de la locul faptei a fost încheiată. „Zona economică suedeză nu este un teritoriu de care Suedia să dispună. Am ridicat cordoanele acum și atunci este posibil ca și alte nave să rămână în zonă, așa funcționează regulile”, a spus ea

Autoritățile suedeze și daneze au investigat patru scurgeri după ce conductele, care leagă Rusia și Germania prin Marea Baltică și care au devenit un punct sensibil în criza ucraineană, au fost avariate luna trecută. Europa, care anterior se baza pe Rusia pentru aproximativ 40% din gazele sale, se confruntă cu o criză energetică în urma invaziei Moscovei în Ucraina, care a redus drastic livrările de combustibil

Facebook

Comentarii

59 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *