Ancheta Parchetului European: Fraudă cu fonduri UE în achiziția de remorchere pe Dunăre

Astăzi, Parchetul European (EPPO) a efectuat mai multe percheziții în cadrul unei ample anchete ce vizează funcționari din cadrul Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați și ai Autorității Navale Române. Conform unui comunicat emis de către EPPO, investigația se concentrează pe o posibilă fraudă legată de achiziția a două remorchere, cu fonduri europene.

Conform probelor adunate până în acest moment, funcționarii din cadrul AFDJ Galați au obținut finanțare europeană prin Programul Operațional Infrastructură Mare pentru achiziționarea a două remorchere multifuncționale. Contractul de achiziție publică, lansat în septembrie 2019, a avut o valoare totală de 35.144.000 lei (aproximativ 7 milioane de euro). Totuși, documentele folosite în procesul de achiziție au fost considerate inexacte.

Un aspect cheie al anchetei este caietul de sarcini al licitației, care, conform sursei citate, ar fi fost întocmit „cu dedicație”. Deși remorcherele erau destinate navigației fluviale, suspecții ar fi impus cerințe tehnice mai restrictive, similare celor pentru nave maritime. Acest lucru ar fi restricționat participarea altor operatori economici la licitație și ar fi favorizat un singur candidat.

Cele două remorchere achiziționate au fost livrate în iulie 2021 cu un pescaj mai mare decât cel specificat inițial, făcându-le utilizabile exclusiv pe Dunărea maritimă. Astfel, acestea nu au putut fi folosite pentru navigația fluvială, generând un prejudiciu bugetului UE estimat la aproximativ 7 milioane de euro.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *