Analiză CNN: Ce se întâmplă după demisia lui Boris Johnson

Premierul britanic Boris Johnson și-a anunțat joi demisia din funcția de lider al Partidului Conservator, ca urmare a presiunilor tot mai mari din partea parlamentarilor din propriul partid pentru a se retrage. În cadrul sistemului politic britanic, între alegeri, doar membrii conservatori ai Parlamentului au puterea de a demite un prim-ministru conservator în exercițiu.

Prim-miniștrii britanici nu sunt aleși direct de către alegători. Johnson a fost prim-ministru pentru că era șeful celui mai mare partid din Camera Comunelor. Prin urmare, demisia lui Johnson nu generează alegeri generale, ci declanșează procesul intern al Partidului Conservator pentru alegerea unui nou lider al partidului. Conservatorii vor fi, în continuare, cel mai mare partid, chiar dacă Johnson demisionează, astfel încât noul șef al partidului va deveni prim-ministru.

Candidații la conducere au nevoie de sprijinul a cel puțin opt legislatori. În cazul în care există mai mult de doi candidați, legislatorii Partidului Conservator organizează runde de voturi pentru a reduce numărul candidaților la conducere la doi. Apoi, membrii Partidului Conservator din întreaga țară votează, prin corespondență, între cei doi finaliști. Câștigătorul devine lider al partidului și prim-ministru.

Johnson a indicat în discursul său de demisie că intenționează să rămână în funcție până la alegerea unui succesor. Asta s-ar întâmpla în condiții normale: Un prim-ministru care a demisionat din funcția de lider al partidului rămâne în funcție ca prim-ministru interimar până când va exista un nou lider de partid. Dar nu este clar că Partidul Conservator va accepta acest lucru în cazul lui Johnson. O alternativă ar fi ca vicepremierul Dominic Raab să preia funcția de interimar. Nu există niciun precedent în acest sens, dar nu există nici un precedent ca peste 50 de oficiali guvernamentali să demisioneze în două zile pentru a forța plecarea unui prim-ministru.

Johnson urmează să își prezinte demisia reginei, în persoană. Palatul va anunța oficial că Regina Elisabeta a II-a a acceptat demisia lui Johnson și va indica pe cine a invitat să devină prim-ministru în locul acestuia. Persoana respectivă va merge apoi să se întâlnească cu regina pentru a accepta, formal, invitația.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii