Testul guvernării: Falsa criză de cadre la DNA și DIICOT

Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, intervine în scandalul momentului iscat de pretinsa criză de cadre la DNA și DIICOT. În vreme ce actualul ministru, Stelian Ion, declară că lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate depinde de reducerea vechimii necesare accederii procurorilor în cele două instituții, Ana Birchall atrage atenția asupra faptului că, în România, sunt peste 1.400 de procurori cu peste 10 ani vechime în acest moment, care potrivit legii actuale ar putea să fie numiți la DNA si DIICOT.

”Ori domnul ministru Stelian Ion nu cunoaște aceste cifre, ceea ce este foarte grav pentru ca ar trebui sa le cunoasca și, după mai mult de 6 luni, să aibă habar de ce se întâmplă în sistemul judiciar. Ori domnul Stelian Ion le cunoaște și minte în mod deliberat, manipulând opinia publică, desconsiderând astfel inclusiv atribuțiile tuturor judecătorilor de la Înalta Curte de Justiție și Casație”, scrie Birchall.
Fostul ministru concluzionează dur: ”În 6 luni de zile nu ați făcut NIMIC în afară de exerciții de imagine personale!”
Birchall afirmă că cifrele reale îl contrazic pe Stelian Ion, întrucât există baza de selecție pentru a se selecta la DNA și DIICOT “procurori care să întocmească rechizitorii într-o manieră profesionistă, care să nu ducă la îngroșarea statisticilor și a achitărilor, ci la condamnări și la recuperarea prejudiciilor și banilor furați românilor”.
Mai mult, fostul ministru acuză: ”Dacă s-ar realiza ce propune Stelică Ion riscăm să avem la DNA sau DIICOT procurori care, până la acel moment, au anchetat doar infracțiuni de furt simplu, de exemplu. Ori se pune întrebarea legitimă: care va fi expertiza acelui procuror să ancheteze o infracțiune de mare corupție, o inginerie financiară, infracțiuni informatice sau de trafic de persoane, de exemplu, dacă tot ce a anchetat până la acel moment sunt infracțiuni simple de furt? Vrem meritocrație și profesionalism care să ducă la condamnarea celor care au încălcat legea sau vrem procurori care să întocmească rechizitorii care să fie desființate în instanțe de avocații inculpaților?”, se arată în ieșirea publică a ex-ministrului Justiției, la adresa actualului titular al portofoliului.
Europolis
Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *