Amnesty International: Ordinea mondială este „în pragul distrugerii”

Secretara generală a Amnesty International, Agnes Callamard, după publicarea raportului anual al organizaţiei privind situaţia drepturilor omului în lume, afirmă că ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii”. Raportul, preluat de G4Media, critică inclusiv Israel, SUA, Rusia şi China pentru încălcări ale drepturilor omului.

Conform raportului, conflictele din Orientul Mijlociu, Ucraina, Myanmar, Sudan şi Etiopia sunt însoţite de încălcări masive ale drepturilor omului, fiind un semn că „sistemul internaţional este în pragul distrugerii”, conform afirmațiilor secretarei generale a organizaţiei.

Callamard a subliniat că, în special în ultimele şase luni, Statele Unite au protejat autorităţile israeliene de orice examinare minuţioasă a încălcărilor drepturilor omului din Gaza, golind de sens Consiliul de Securitate al ONU prin utilizarea dreptului de veto împotriva unui armistiţiu necesar.

Amnesty International face apel la revitalizarea instituţiilor internaţionale, inclusiv printr-o reformă urgentă a Consiliului de Securitate al ONU şi a dreptului său de veto, pentru a preveni utilizarea acestuia în situaţii de încălcare masivă a drepturilor omului.

Raportul condamnă acțiunile Hamas din octombrie 2023, urmate de campaniile punitive ale Israelului împotriva populaţiei din Gaza, şi ridică întrebări cu privire la rolul instituţiilor internaţionale care au dezamăgit în gestionarea acestor conflicte.

Amnesty International denunță, de asemenea, abuzurile forţelor ruse în Ucraina și acțiunile Chinei de protejare a armatei din Myanmar și de ignorare a atacurilor împotriva populaţiei în timpul războiului civil. Organizația atrage atenția asupra creşterii influenței inteligenţei artificiale, considerând-o o amenințare majoră, și cere guvernelor să ia măsuri legislative și de reglementare solide în fața acestei probleme.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *