Americanii schimbă comanda militară a NATO

Generalul american Christopher Cavoli este noul comandant suprem al forţelor aliate în Europa, a anunţat NATO, pe fondul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

Fiu al unui ofiţer italiano-american, Christophe Cavoli s-a născut în plin război rece la Würzburg, în fosta RFG, şi a crescut în baze militare. Absolvent al universităţii Princeton, vorbitor de limbă rusă, Cavoli activează în armată din 1987, a avut misiuni în timpul războiului din Golf şi în Afganistan, a comandat armata americană în Europa între 2018 şi 2020 şi comandă din 2020 forţele americane în Europa şi în Africa, al căror cartier general este la Wiesbaden, în Germania.

Şeful militar al NATO este prin tradiție un ofiţer american, întrucât Europa îl desemnează pe secretarul general al Alianţei, în prezent norvegianul Jens Stoltenberg, al cărui mandat a fost prelungit din cauza războiului din Ucraina.

Comandantul suprem al forţelor aliate în Europa este unul dintre cei doi comandanţi strategici ai NATO, fiind responsabil de comandamentul general al operaţiunilor militare ale NATO şi de planificarea militară a operaţiunilor. Adjunctul său este un ofiţer european, informează Agerpres.

Fostul preşedinte american Dwight D. Eisenhower a fost primul comandant militar NATO.

Europolis

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *