Americanii debarcă din nou în Europa

Armata americană desfășoară cea mai mare deplasare de trupe spre Europa din ultimii 25 de ani. 20000 de militari americani vor participa, în mai și iunie, la exercițiul militar Defender Europe 20. Ei se vor alătura celor 9000 de soldați aflați în bazele americane din Europa. În total, 37000 de soldați din 18 țări, inclusiv România, vor lua parte la exercițiul ce se va desfășura pe teritoriul a 10 state europene, în principal în Polonia, țările baltice și Germania.

Aproximativ 350 de militari români, împreună cu 50 de mijloace tehnice, vor participa la exercițiul aliat, conform Monitorului Apărării.

Defender Europe 20 ”ilustrează puternicul angajament al SUA față de NATO și pentru libertatea și securitatea Europei” – Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO

De la început de februarie, trupe și tehnică militară au început să traverseze Atlanticul, sosind în portul Anvers, informează Le Point. Militarii americani vor utiliza, în total, şase porturi şi şapte aeroporturi europene din Belgia, Olanda, Germania şi Polonia.

”Obiectivul exercițiului este de a demonstra capacitatea de deplasare rapidă de forțe importante pentru a susține NATO și a răspunde oricărei situații de criză”, potrivit unui comunicat al armatei americane.

Generalul Christopher Cavoli, comandantul forțelor terestre americane din Europa, a precizat că operațiunea vizează și demonstrarea puterii militare americane în fața Rusiei. La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat că exercițiul ”ilustrează puternicul angajament al SUA față de NATO și pentru libertatea și securitatea Europei”.

În vederea evitării oricăror posibile incidente, generalul american Tod Wolters, comandantul suprem al NATO în Europa, a decis, în discuții purtate cu șeful statului major rus, Valeri Gherassimov, la Baku, un schimb constant de informații privind deplasările de trupe.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *