„Americanii apreciază forța și demnitatea, nu slăbiciunea, respectă măreția, nu jocul mărunt, cum o spune și sloganul președintelui Trump, devenit mantră națională”, a declarat Cătălin Predoiu.
Președintele interimar al PNL consideră că „e important să fim puternici în crezul nostru democratic și în acțiunea practică, fapte în acord cu vorbele, eficienți în ceea ce întreprindem. Americanii lucrează cu învingători și oameni capabili să livreze fapte concrete”.
„E un proces de accelerare la care vor rezista doar cei care se adaptează rapid și se mișcă pragmatic” – Cătălin Predoiu
În opinia ministrului liberal „modul clasic al diplomației s-a erodat în ultimii ani și a decedat subit pe 20.01, Munich Security Conferrence a fost doar locul în care a aflat toată lumea.
Diplomația a fuzionat cu politica într-un singur personaj, cea a politicianului – diplomat, care deține simultan și puterea de a lua decizii și mijloacele de expresie diplomatică pentru a obține realizarea lor în plan extern. Americanii vor fi înțeleși și vor putea lucra cu ei doar cei care se vor adapta acestui nou fel de diplomație.
Se trece de la „analog” la „digital” în diplomație și politică, de la Formula 3000 la Formula 1. E un proces de accelerare la care vor rezista doar cei care se adaptează rapid și se mișcă pragmatic. Pe bază de proiecte concrete și viabile economic și politic”, a punctat președintele PNL, într-un interviu pentru DCNews.
Despre candidaturile lui Georgescu și Bolojan
Întrebat despre o posibilă respingere a candidaturii lui Călin Georgescu de către CCR, Cătălin Predoiu a evitat speculațiile: „Orice răspuns cu „da” sau „nu” ar fi o dovadă de stupiditate deplină. Nu pot face supoziții legate de ceea ce ar putea decide Curtea Constituțională”.
Pe tema unei posibile candidaturi a lui Ilie Bolojan la prezidențiale, ministrul a răspuns că nu a auzit astfel de zvonuri.
„Vom avea alegeri care vor da țării un nou Președinte. El va reprezenta statul și țara. Cel care va câștiga drept și legal. Suntem o țară cu Constituție, legi și instituții, cu mediu de business consolidat și cetățeni responsabili, o democrație validată și recunoscută, o țară care a progresat constant după înfrângerea comunismului de către SUA și lumea liberă occidentală.
Construcția democratică și consacrarea drepturilor și libertăților individuale au făcut posibile parteneriatele strategice, între care cel cu SUA este crucial pentru țara noastră. Parteneriatul cu SUA a fost posibil în primul rând pentru că am devenit o democrație. Apartenența la NATO, de asemenea. O democrație în care drepturile și libertățile sunt garantate și se exercită efectiv și așa va rămâne”, a declarat Predoiu.