SUA sprijină 50 de țări pentru viitoarele pandemii

Statele Unite ale Americii ajută 50 de ţări să-şi consolideze sistemele de sănătate, în cadrul unei strategii mondiale de prevenire a unei noi pandemii, au afirmat marţi responsabili americani, citaţi de AFP.

Anunţul survine pe fondul incertitudinii care pluteşte asupra încheierii unui acord internaţional istoric privind răspunsul în cazul unor explozii epidemice. Discuţiile cu privire la un astfel de acord ar urma să se reia la finele acestei luni la Geneva, aminteşte France Presse.

Autorităţile americane au identificate deficienţe tehnice în capacităţile de răspuns la ameninţări biologice ale fiecăreia din cele 50 de state partenere, inclusiv capacităţile de monitorizare a unor noi agenţi patogeni sau cele de testare a eşantioanelor în laboratoare.

Progresele fiecărei ţări vor fi publicate pe un nou site de internet lansat marţi.

Pe lângă ţările pe care Washingtonul le susţine direct, SUA le vor cere partenerilor din G7 să se angajeze să sprijine alte 50, numărul ţărilor ajutate ajungând astfel la 100.

Republica Democratică Congo face parte dintre statele susţinute actualmente de SUA, în condiţiile în care ţara africană se confruntă cu o epidemie de mpox, numită până recent variola maimuţei.

Cele 194 de ţări din Organizaţia mondială a sănătăţii (OMS) au decis să elaboreze un act cu caracter constrângător pentru a evita repetarea greşelilor mortale şi costisitoare comise în timpul gestionării catastrofale a pandemiei de Covid-19.

După doi ani de discuţii aprinse, statele membre ale OMS nu reuşiseră însă să ajungă la un acord, până la finele lunii trecute, şi urmează să reia negocierile la sfârşitul lunii în curs.

Statele Unite sunt angajate în aceste discuţii, dar sunt gata să îmbunătăţească pregătirea pe plan mondial pentru următoarea pandemie, „indiferent care va fi rezultatul acestor negocieri”, a mai spus responsabilul american. 

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *