”Interdicția burqa”: Amenzi imense în Elveția pentru acoperirea feței

Guvernul elvețian a trimis Parlamentului un proiect de lege prin care dorește să amendeze cu până la 1.000 de franci elvețieni (circa 1.000 de dolari) persoanele care încalcă interdicția națională privind acoperirea feței.

Elveția vrea să amendeze persoanele care încalcă „interdicția burqa”

Proiectul de lege, care a fost trimis miercuri legislativului, vine în urma referendumului de anul trecut privind interzicerea acoperirii feței. Interdicția propusă, cunoscută și sub numele de „interdicția burqa”, a fost susținută de 51,2 % dintre alegători, dar a fost criticată la momentul respectiv ca fiind islamofobă și sexistă.

În urma consultărilor, cabinetul a atenuat solicitările de a introduce interdicția în codul penal și de a amenda contravenienții cu până la 10 000 de franci elvețieni.

„Interdicția de a acoperi fețele are ca scop menținerea siguranței și ordinii publice”, a precizat guvernul elvețian.

Inițiativa de interzicere a acoperirii feței a fost lansată de Egerkinger Komitee, un grup din care fac parte politicieni ai Partidului Popular Elvețian, de dreapta, care spune că organizează „rezistența împotriva pretențiilor la putere ale islamului politic în Elveția”.

Măștile anti-covid sunt permise

Proiectul de lege nu numește burqa sau niqab, dar interzice persoanelor să își ascundă fața în spații publice, cum ar fi transportul public, restaurantele sau mersul pe stradă, precizând că ochii, nasul și gura trebuie să fie vizibile.

De exemplu, o femeie musulmană poate purta un hijab care să îi acopere părul, dar nu poate purta un niqab, un veșmânt care arată doar ochii, sau o burqa, un văl pe tot corpul care acoperă și fața. Acestea sunt permise în locurile de cult. Grupurile musulmane au condamnat anterior această interdicție.

Cu toate acestea, există și alte excepții de la lege, care includ acoperirea feței din motive de securitate, climă sau sănătate, ceea ce înseamnă că oamenilor li se permite să poarte măști pentru a se proteja împotriva COVID-19.

Facebook

Comentarii

179 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *