Amenințarea chineză crește din cauza tensiunilor cu Taiwan

Traseul lung al zborului de marți al lui Nancy Pelosi deasupra Borneo spre Taipei și trecerea complexă a unui portavion american prin Marea Chinei de Sud evidențiază dificultățile cu care se confruntă acum forțele americane în fața unei armate chineze dornice să-și încordeze mușchii asupra Taiwanului.

Oficialii militari americani vorbesc în mod repetat despre patrule „de rutină” pentru a sprijini un „Indo-Pacific liber și deschis”, dar realitățile sunt din ce în ce mai dificile pe fondul celor mai grave tensiuni din Taiwan din 1996 încoace, potrivit diplomaților, atașaților militari și analiștilor de securitate.

Oficialii americani au declarat săptămâna aceasta pentru Reuters că nu au dorit să escaladeze situația cu desfășurări inutil de provocatoare înainte ca președintele Camerei Reprezentanților, Pelosi – un critic înverșunat al Chinei și al treilea cel mai înalt politician american – să aterizeze marți la Taipei cu un avion al Forțelor Aeriene americane. Și ei își mențin această abordare în timp ce armata chineză lansează exerciții de tragere în direct în apele care înconjoară, iar în unele cazuri secționează teritoriul Taiwanului, spun ei.

„Nu putem controla deplasarea lui Pelosi, dar putem controla modul în care reacționăm”, a declarat un oficial din domeniul apărării.

Comandamentul Indo-Pacific al SUA din Hawaii nu a răspuns imediat la întrebările adresate de Reuters cu privire la acțiunile și strategiile sale. Avionul care o transporta pe Pelosi și delegația sa din Congres a ocolit Marea Chinei de Sud, și insulele sale fortificate, în timp ce zbura marți din Singapore, luând o rută mai lungă deasupra insulei Borneo și a părții estice a Filipinelor.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

94 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *