Ambasadoarea SUA la ONU, în vizită istorică la Nagasaki

Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, va vizita săptămâna viitoare oraşul japonez Nagasaki, care a fost devastat de lansarea unui bombe atomice de către americani la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Va fi prima vizită la Nagasaki a unui ambasador al SUA la ONU, informează Agerpres. În decembrie 2023, Nagasaki a fost vizitat și de către ambasadorul SUA în Japonia, Rahm Emanuel.

Guvernul japonez speră ca vizitele oficialilor americani de rang înalt să încurajeze renunţarea la armele nucleare, pe plan global. Premierul Fumio Kishida este de părere că, dacă se fac cunoscute ororile produse de astfel de arme, acest lucru ar constitui punctul de start al eforturilor de dezarmare nucleară.

În ceea ce privește vizita, se cunoaște că ambasadoarea SUA la ONU intenţionează să „discute cu oficiali locali şi studenţi o serie de oportunităţi şi provocări regionale şi globale”. Comunicatul nu precizează data exactă şi alte detalii ale deplasării, doar că aceasta va avea loc în cadrul unui turneu în Asia între 14 şi 20 aprilie, care cuprinde şi Coreea de Sud.

Există și un context internațional important: vizita are loc după ce Rusia a respins, la sfârşitul lunii trecute, un proiect de rezoluţie care ar fi prelungit mandatul unui grup de experți, din mai multe țări, în ceea ce privește aplicarea sancțiunilor împotriva Coreei de Nord.

Acest grup a funcționat timp de 15 ani, dar își va încheia mandatul pe 30 august. Rusia s-a opus ca acest mandat să mai fie prelungit. Atât Washingtonul, cât şi Seulul şi Tokyo critică veto-ul rus, dar şi abţinerea Chinei.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *