„Am făcut destule”: Bulgaria respinge cererea Ucrainei pentru armament greu

Bulgaria va continua să trimită ajutor umanitar și să repare echipamentul militar al Ucrainei, dar nu îi va trimite acesteia armament greu, în ciuda unei cereri oficiale din partea ambasadorului Kievului la Sofia.

Premierul bulgar Kiril Petkov a reconfirmat marți poziția guvernului său de a nu trimite arme grele armatei ucrainene după ce ambasadorul Kievului la Sofia a cerut o schimbare de poziție într-o notă oficială trimisă Ministerului Afacerilor Externe.

„Vom face ceea ce am promis că vom face. Nu este nevoie să reaprindem dezbaterea la fiecare două săptămâni. Am sprijinit refugiații care sosesc, am trimis tot felul de ajutoare umanitare, am fost, de asemenea, implicați în repararea armelor grele ale Ucrainei și suntem în conformitate cu toate sancțiunile împotriva Rusiei”, a declarat Petkov presei locale ca răspuns la pledoaria pentru mai mult ajutor militar.

Această dezbatere a pornit după ce în cadrul unui interviu difuzat pe un post de televiziune ucrainean, ambasadorul Kievului, Vitaliy Moskalenko, a spus că Bulgaria deține arme sovietice care ar putea fi utile pentru apărarea Ucrainei împotriva invaziei ruse.

Încă de la începutul războiului, Bulgaria a refuzat să trimită armament Kievului.

Subiectul este unul extrem de sensibil pentru coaliția aflată la guvernare, deoarece aceasta include și Partidul Socialist Bulgar pro-Kremlin.

Petkov s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pe 28 aprilie și a ajuns la o înțelegere care a fost mulțumitoare pe toată lumea la acea vreme: cei doi lideri au convenit că fabricile bulgare vor repara armele grele ale Ucrainei și că portul Varna va deveni un hub pentru cerealele Ucrainei.

Facebook

Comentarii

52 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *