Alkotmányellenesnek nyilvánította az a törvény, amely lehetővé tette bizonyos román orvosok számára, hogy 70 éves korukig vezetői pozíciót töltsenek be

A Román Alkotmánybíróság érvénytelenítette a vita tárgyát képező törvényt, amely lehetővé tette volna, hogy az orvosok 70 éves korukig vezető pozíciókat tölthessenek be az állami kórházakban. A döntést csütörtökön hozták meg egyetértési voksokkal egy pártok által benyújtott beadványra reagálva, melyet az USR és a Forța Dreptei politikai pártok terjesztettek elő.

A vitatott törvény, amely az egészségügyi törvények módosítását célozta meg, komoly vitákat kavart. Az alkotmánybíróság alaposan megvizsgálta a kérdést. Az érvénytelenítés fő oka a kétkamarás rendszer elvének megsértése volt, amelyet az alkotmány előír. Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy jelentős különbségek mutatkoztak a két parlamenti ház jóváhagyott változatai között, és ezek nem tudták megfelelően tükrözni a törvény kezdeményezőjének szándékait azzal kapcsolatban, hogy a rendelkezésre álló egészségügyi szolgáltatásokat az autizmus spektrumzavarral és kapcsolódó mentális egészségügyi problémákkal küzdő betegek számára azonnal és diszkriminációmentesen elérhetővé tegyék.

Az USR és a Forța Dreptei képviselői az alkotmánybíróságnak benyújtott beadványukban többek között a kétkamarás rendszer elvének megsértését állították, hangsúlyozva a két parlamenti ház jóváhagyott változatai közötti jelentős különbségeket. Emellett azt hangoztatták, hogy a PSD és a PNL politikai pártok által benyújtott módosítások nincsenek összefüggésben az eredeti törvény céljával és nem lett megfelelően alátámasztva.

Az alkotmánybíróság döntése fontos mérföldkőt jelent Románia egészségügyi rendszerének reformjával kapcsolatos vitákban, valamint az állami kórházak vezető pozícióinak betöltésére vonatkozó kritériumok tekintetében. A törvény most újra megvizsgálásra és felülvizsgálatra kerül.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *