La 3 martie, Observatorul Media Digital European (EDMO) a înființat un grup operativ pentru cercetarea dezinformării și războiul din Ucraina cu scopul de a analiza evoluțiile și tendințele ce au legătură cu dezinformarea în contextul acestui război.
Grupul a pus accentul pe tot ceea ce înseamnă fenomenul de dezinformare, mai exact, orice tip de afirmații false și orice fel de conținut conceput cu scopul de a provoca un rău sau un câștig financiar. Analiștii s-au concentrat pe înțelegerea fenomenului prin analiza conținutului care circulă online și offline, pe examinarea rolului jurnalismului de interes public și pe cercetarea eforturilor de a construi reziliența în cadrul societăților.
Un alt plus al acestui raport este expertiza unor specialiști și experți care provin și din alte părți ale Europei, dat fiind faptul că: „au existat puține inițiative care au inclus o expertiză din partea unor entități ce nu sunt de origine engleză sau vest europeană” – a subliniat prof. univ. dr. Alina Bârgăoanu, membru în conducerea EDMO și decan al Facultății de Comunicare și Relații Publice – SNSPA.
Astfel, pe baza lucrărilor și discuțiilor din ultimele luni grupul operativ a alcătuit un raport în care specialiștii au creat o listă de recomandări ce au scopul de a sprijini în continuare lupta împotriva dezinformării și de a contracara provocările respectivului fenomen.
Printre cele mai importante măsuri se numără:
- crearea unei infrastructuri de alfabetizare media
- înființarea unor organisme independente care au scopul de a preveni într-un timp cât se poate de scurt răspândirea informațiilor false
- o transparență a companiilor în ceea ce privește partajarea de date pentru cercetări
- noi cadre etice pentru societatea civilă și inițiativele guvernamentale care lucrează pentru combaterea dezinformării
- sisteme de monitorizare a media suficient de sofisticate pentru a capta fluxurile de dezinformare în cât mai multe limbi în întregul mediu informațional
- supravegherea companiilor tehnologice în aplicarea politicilor de interzicere a dezinformării prin finanțate de anunțuri, utilizând expertiza unor terți independenți și neutri cu ajutorul unui auditor independent
Pe lângă recomandările prezentate în raport analiștii au observat că războiul din Ucraina a dezvăluit o varietate nouă de tactici de dezinformare care se află într-o continuă schimbare.
Cu toate acestea obiectivele dezinformării, indiferent de aceste tactici și indiferent de subiect, au rămas neschimbate. Acestea au în continuare rolul de a semăna diviziune, de a crea confuzie și de a modifica termenii conversațiilor publice .
Deși în ultima vreme analiza dezinformării se concentrează asupra companiilor de tehnologie, raportul EDMO a stabilit că mass-media joacă încă un rol critic în „ecosistemul” dezinformării.
Cu toate că raportul asupra dezinformării în contextul războiului din Ucraina ne reamintește că nu vom putea niciodată să „rezolvăm” problema dezinformării, acesta reiterează importanța unei soluții pe termen lung: „În loc să se caute opțiuni „tehnice” de remediere rapidă, statele trebuie să investească serios în reformarea și consolidarea mass-media și a jurnalismului, în alfabetizarea media (inclusiv alfabetizarea digitală, critică, și informațională), activități de cercetare și consolidarea rezilienței la nivel global.”
Raportul integral poate fi consultat aici:
Anamaria Kopornyai-Toth