Ales Bialiatski, laureat belarus al Premiului Nobel, condamnat la 10 ani de închisoare

Ales Bialiatski, activistul pro-democrație belarus Ales Bialiatski, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a fost condamnat la 10 ani de închisoare, potrivit grupului pentru drepturile omului Viasna.

Sentința de 10 ani de închisoare a fost denunțată drept o „nedreptate rușinoasă” de către principalul lider al opoziției, Sviatlana Tsikhanouskaya.

„Ales și-a dedicat viața luptei împotriva tiraniei. El este un adevărat erou al Belarusului și va fi onorat mult timp după ce dictatorul va fi uitat”, a declarat ea.

Bialiatski a fost condamnat alături de alți activiști pentru drepturile omului, Valiantsin Stefanovic, care a primit o pedeapsă de nouă ani de închisoare, și Uladzimir Labkovich, care a primit o pedeapsă de șapte ani. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat pentru Euronews că aceștia condamnă sentințele de închisoare pentru activiști și intenționează să emită o declarație în cursul zilei de vineri.

„Urmărim foarte îndeaproape ceea ce se întâmplă în Belarus și toată represiunea continuă a regimului nelegitim al lui Lukașenko împotriva oponenților politici, împotriva vocilor independente, împotriva activiștilor societății civile, a apărătorilor drepturilor omului și a mass-mediei”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Ales Bialiatski a fost unul dintre liderii mișcării pentru democrație din Belarus la mijlocul anilor 1980 și a continuat să militeze pentru drepturile omului și libertățile civile în țara autoritară. El a fondat organizația neguvernamentală Centrul pentru Drepturile Omului Viasna și a câștigat Premiul Right Livelihood, denumit uneori „Nobelul alternativ”, în 2020.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *