Alerte de raiduri aeriene cu rachete și drone iraniene, în toată Ucraina

Sirenele au sunat și în această dimineață în mai multe localități de pe teritoriul Ucrainei, dând alarma de raiduri aeriene şi atacuri cu drone kamikaze, relatează DPA şi AFP, potrivit Agerpres.

Primarul oraşului, Vitali Kliciko, a indicat că explozii au fost semnalate în nord-estul Kievului, după un bombardament asupra unei ‘infrastructuri esenţiale’.

Autorităţile din multe regiuni – inclusiv Harkov, Dnipropetrovsk şi Nikolaev – au comunicat astăzi că apărarea lor aeriană a fost activă, dar rachetele au lovit în continuare, în multe locuri.

”Au fost trei lovituri asupra instalaţiilor electrice în estul Kievului”, a indicat Kirilo Timoşenko, un consilier apropiat al preşedinţiei ucrainene.

Potrivit oficialului ucrainean, alte două lovituri au vizat o infrastructură energetică din oraşul Dnipro. În urma bombardamentelor, mai multe cartiere din oraş – centrul administrativ al regiunii Dnipropetrovsk – au rămas fără curent electric, a anunţat, la rândul său, guvernatorul local.

Conform autorităţilor ucrainene, a fost bombardat şi Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski.

Alte bombardamente au lovit oraşul Jitomir, situat la vest de Kiev. Alimentarea cu apă şi electricitate a fost întreruptă, a precizat primarul Serghii Suhomlin.

În nord-est, a fost lovită o ‘întreprindere industrială’ din Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, potrivit primarului Igor Terehov, care spune că ‘în cinci minute au avut loc două explozii’. Circulaţia trenurilor a fost oprită la metrou, care a fost transformat provizoriu în adăpost antiaerian pentru civili.

La Nikolaev, o clădire rezidenţială a fost lovită de un tir cu rachetă în timpul nopţii, iar forţele de intervenţie au recuperat cadavrul unui bărbat de sub dărâmături, potrivit guvernatorului Vitali Kim.

Rusia ar fi achiziționat 2.400 de drone iraniene Shahed

Pe fondul raidurilor aeriene și a bombardamentelor care au loc în întreaga țară, guvernul de la Kiev a cerut mai multe sisteme de apărare antiaeriană de la Occident pentru a contracara atacurile ruseşti cu drone şi rachete.

 Ucraina a interceptat 37 de astfel de drone şi mai multe rachete de croazieră, începând de duminică seara. Un expert militar a precizat, pentru Sky News, că atacurile cu drone kamikaze iraniene asupra orașelor ucrainene pot fi comparate cu cele ale rachetelor V1 și V2 folosite de armata lui Hitler pentru bombardarea Londrei, în al Doilea Război Mondial.

Dronele folosite de Rusia în Ucraina sunt, cel mai probabil, modelul iranian Shahed-136, rebotezat „Gherani”-2 de către Moscova și folosit de la mijlocul lunii septembrie în acest conflict. Shahed-136 conține o încărcătură explozivă între 30-50 de kilograme, care detonează la impact și care distruge, automat și drona în sine, fiind lansată cu o viteză maximă este de 185 kilometri pe oră.

Dronele kamikaze iraniene au o anvergura a aripilor de doar 2,5 metri, ceea ce înseamnă că au o amprentă radar mică și sunt astfel dificil de detectat, potrivit Digi24.

Conform CNN, Rusia ar fi achiziționat 2.400 de drone iraniene Shahed.

Facebook

Comentarii

69 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *