Suedia a declarat că este în „alertă maximă”, în fața riscului unei intervenții externe în viitoarele sale alegeri.
Agenția de apărare psihologică a țării scandinave, recent reînființată, a declarat că a sesizat o activitate sporită din surse străine, după ce țara și-a înaintat cererea de aderare la NATO.
Cu toate acestea, agenția a declarat că țara este pregătită pentru posibilitatea „unui caz excepțional” înainte de ziua votului din 11 septembrie.
După o perioadă tulbure pentru politica suedeză, care a inclus demisia lui Stefan Löfven din funcția de prim-ministru, ascensiunea Magdalenei Andersson și amenințările din partea lui Vladimir Putin, ultimele sondaje sunt foarte apropiate, într-o campanie încinsă, cu o puternică concentrare pe imigrație.
Vulnerabilitatea Suediei la dezinformarea străină include teme ce țin de imigrație, crime violente, școli, locuri de muncă, pensii și creșterea costurilor energiei.
Mats Engström, membru în vizită la Consiliul European pentru Relații Externe și fost consilier al unui ministru de externe social-democrat, a declarat că, deși nu este o surpriză, crimele violente sunt în centrul dezinformării pe măsură ce astfel de atacuri se multiplică, discuția care este corelată cu migrația este „folosită de ani de zile de organizații de troli rusești sau de altă natură”.
Acesta a spus că sistemul electoral suedez este „robust”, dar dezinformarea care ar putea perturba buna desfășurare a campaniei electorale ar fi mult mai greu de contracarat.
Mikael Östlund, purtătorul de cuvânt al agenției de apărare psihologică, a declarat: „Suntem într-o stare de alertă tot timpul, dar suntem conștienți de faptul că ar putea exista o ocazie în care cineva ar putea să-i facă rău Suediei, să afecteze procesul democrației suedeze și să facem ceva excepțional spre sfârșitul campaniei electorale.”