Alekszej Navalnyij tiltakozásra szólít fel az oroszországi elnökválasztás idején

Alekszej Navalnyi orosz disszidens felszólította honfitársait, hogy csatlakozzanak a március 15-re és 17-re tervezett elnökválasztási demonstrációkhoz országszerte. A Kreml első számú ellenségének tartott Navalnij, aki jelenleg „szélsőségességért” van börtönben, azt állítja, hogy ez az akció erőteljes demonstrációja lehet az ország lelkiállapotának.

„Tetszik az ötlet, hogy azok, akik Putyin ellen szavaznak, egyszerre mennek el szavazni, ebédidőben. Délben Putyin ellen!” – sürgette Navalnij a közösségi oldalakon a nemzetközi média birtokába jutott információk szerint. Úgy véli, a hatóságok nem tudnak ellenállni egy „tökéletesen legális és biztonságos” tüntetésnek.

A 19 év börtönbüntetésre ítélt 47 éves korrupcióellenes aktivista hevesen bírálta az orosz csapatok 2022. február 24-i Ukrajna invázióját, noha egy sarkvidéki börtönkolónián tartózkodik.

A Központi Választási Bizottság hétfői közleménye szerint Vlagyimir Putyin orosz elnököt saját utódjelöltjeként vették nyilvántartásba az elnökválasztáson. A Kreml vezetőjének hívei és ellenzői egyaránt azt várják, hogy érzelmek nélkül nyerjen új hatéves mandátumot. Ha sikerül, Putyin a 18. századtól napjainkig Oroszország leghosszabb ideig tartó uralkodója lesz.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *