Alegeri anticipate în Italia, după demisia premierului Mario Draghi

parlamentul italiei

Italia va organiza alegeri anticipate pe 25 septembrie, după ce preşedintele Sergio Mattarella a anunțat, joi, că va dizolva parlamentul în urma demisiei premierului Mario Draghi. ”Situaţia politică a condus la această decizie”, a afirmat preşedintele italian, potrivit Agerpres.

Aflat la conducerea guvernului din februarie 2021, fostul premier Mario Draghi urma să-și încheie mandatul în 2023, însă și-a anunțat demisia ieri, în urma retragerii sprijinului politic de către trei partide-cheie din coaliția de uniune naţională. Forza Italia (FI), formaţiunea conservatoare a fostului președinte Silvio Berlusconi, Liga, formaţiunea de extremă dreapta a lui Matteo Salvini, şi Mişcarea 5 Stele (M5S), formaţiunea populistă a lui Giuseppe Conte, au decis să nu îi mai acorde sprijinul politic, prin neparticiparea la votul de încredere de miercuri, din Senat.

Chiar și fără votul celor trei partide, fostul premier întrunise o majoritate în Senat și urma să primească aceeași susținere și în Camera Deputaților. Mario Draghi a cerut, în schimb, parlamentarilor care se renuniseră în plen joi dimineață să renunțe la vot și a anunțat că își depune demisia din funcția de premier, deoarece nu are susținere deplină pentru a-și continua mandatul.

Mario Draghi rămâne, însă, premier interminar până la organizarea alegerilor parlamentare anticipate și instalarea noului cabinet.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii