Alegeri la jumătatea mandatului în SUA. Primele rezultate

Alegerile parțiale de la jumătatea mandatului prezidențial ar putea să le ofere republicanilor o majoritate în Camera Reprezentanţilor, să limiteze puterile preşedintelui Joe Biden pentru următorii doi ani şi să îi deschidă calea lui Donald Trump pentru a reveni la Casa Albă. Departe de a fi ”tsunamiul” roșu (culoarea republicanilor), promis de tabăra Trump, alegerile consolidează poziția principalului rival al fostului președinte, pentru prezidențialele din 2024: Ron DeSantis, reales guvernator de Florida (foto).

Guvernatorul statului New York rămâne democrat

blank

Democraţii au reuşit să își menţină locul disputat de guvernator al statului New York, unul dintre fiefurile lor, care a fost totuşi scena unei curse mai strânse decât se aştepta în alegerile de la jumătatea mandatului, potrivit presei americane, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Guvernatoarea în exerciţiu Kathy Hochul l-a învins pe adversarul său republican Lee Zeldin, potrivit canalelor ABC şi NBC.

Republicanii au câștigat în Florida și Ohio

blank

Pe de altă parte, republicanii au câștigat în Florida. Republicanul Ron DeSantis, potenţialul rival al lui Donald Trump pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidenţiale din 2024, a fost reales marţi guvernator al Floridei în alegerile parlamentare de la jumătatea mandatului, potrivit presei americane, relatează AFP.

Acesta s-a impus fără surprindere în acest stat, în faţa fostului guvernator Charlie Crist, un fost republican.

La 44 de ani, DeSantis este încă un „nou-venit” în politica americană, fiind ales pentru prima dată în Camera Reprezentanților în 2012. După doar șase ani, în 2018, a devenit guvernatorul statului Florida.

Născut în Jacksonville, Florida, în 1978, DeSantis a studiat istoria la Universitatea Yale, apoi a făcut studii de drept la Harvard Law School. În timpul celui de-al doilea an la Harvard, el a fost angajat ca ofițer în Marina SUA și a fost repartizat în componenta sa juridică. A lucrat cu deținuții de la Guantanamo Bay și a avut o misiune de consilier juridic în Irak. Înainte de a intra în politică, DeSantis a fost procuror federal.

În schimb, republicanul J.D. Vance a fost ales senator de Ohio – un alt stat-cheie în alegerile de la mijloc de mandat – potrivit estimărilor presei americane, o prima dezamăgire majoră pentru preşedintele democrat Joe Biden. J.D. Vance, fost militar, autor al unei cărţi de succes despre clasa de mijloc albă, a câştigat astfel un loc lăsat vacant de un republican în faţa democratului Tim Ryan.

Un senator american în vârstă de 89 de ani a câştigat al optulea mandat

blank

Republicanul Chuck Grassley, în vârstă de 89 de ani şi senator de Iowa din 1981, a câştigat un al optulea mandat. potrivit canalelor NBC şi CBS citate de AFP. El s-a confruntat în cea mai strânsă cursă electorală din ultimii 42 de ani cu democratul şi fostul militar de rang înalt, Michael Franken. Chuck Grassley va împlini 95 de ani la încheierea mandatului său.

De-a lungul carierei sale, acest membru al comisiei judiciare a Senatului a fost o voce pentru America rurala şi fermele familiale – el însuşi fiind fermier. El a făcut campanie anul acesta în special pe tema inflaţiei. Donald Trump i-a oferit sprijinul său, chiar dacă Chuck Grassley ar fi avut dezacorduri cu fostul preşedinte, ale cărui politici le-a susţinut totuşi în mare măsură.

Cel mai tânăr democrat din Congres: 25 de ani

blank

La polul opus, Maxwell Frost, în vârstă de 25 de ani, democrat, a devenit primul membru al „Generaţiei Z” care intră în Congresul SUA, câştigând un loc în Camera Reprezentanţilor din Florida, potrivit mass-media americane. „Este nevoie de această reprezentare în Congres, pentru a avea o guvernare care să arate ca ţara şi să ştie prin ce trece”, a declarat Maxwell Frost în octombrie.

Provenit din „Generaţia Z” – cea a adolescenţilor şi tinerilor de astăzi – Maxwell Frost transmite mesaje de justiţie socială sau de luptă împotriva schimbărilor climatice şi intenţionează să folosească mandatul pentru a combate violenţa cu arme de foc. Tânărul a intrat în politică la vârsta de 15 ani, îngrozit, ca mulţi dintre compatrioţii săi, de un atac armat comis la o şcoală primară din Connecticut, în 2012.

Facebook

Comentarii

47 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *