Alegeri în Polonia: A treia victorie pentru Kaczynski?

Polonezii votează azi în cadrul alegerilor parlamentare, după o campanie de dispute intense pe teme de suveranitate şi securitate, relatează Reuters, preluată de News.ro. Partidul aflat la guvernare de opt ani, PiS, şi aliaţii săi, Polonia Suverană şi Republicanii, sunt în sondaje la 36%. Coaliția de opoziție condusă de Donald Tusk e cotată cu 30%. Așadar, partidele mici vor decide viitorul guvern.

De la venirea la putere în 2015, partidul naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, a intrat în mod repetat în conflict cu UE din cauza schimbărilor legislative care au politizat sistemul judiciar şi au transformat mass-media de stat într-un organ de propagandă.

Opoziţia afirmă că votul ar putea fi ultima şansă de a opri îndepărtarea Poloniei de curentul european şi trecerea la un sistem semi-autoritar.

„Ştiu că ei plănuiesc sistematic, cu sânge rece, să scoată Polonia din Uniunea Europeană”, a declarat Donald Tusk, liderul celei mai mari alianţe de opoziţie, Coaliţia Civică (KO). PiS neagă un astfel de plan și prezintă scrutinul drept o alegere între o opoziţie îndatorată intereselor străine, în special ale Germaniei, şi docilă în ceea ce priveşte migraţia, şi un guvern care va apăra suveranitatea şi graniţele Poloniei.

În contextul în care războiul face ravagii în Ucraina vecină şi se prefigurează o criză a migranţilor, securitatea naţională şi imigraţia au ocupat un loc important în campanie. Aceasta a fost marcată, de asemenea, de o înrăutăţire a relaţiilor cu Kievul, din cauza interzicerii de către Polonia a importurilor de cereale ucrainene.

Ștefan Jianu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *