Alegeri în peste 50 de țări în 2024

Peste 50 de țări, care găzduiesc jumătate din populația planetei, urmează să organizeze alegeri naționale în 2024. Anul pare să testeze chiar și cele mai robuste democrații și să întărească mâinile liderilor cu tendințe autoritare.

De la Rusia, Taiwan și Regatul Unit până în India, El Salvador și Africa de Sud, concursurile prezidențiale și legislative au implicații uriașe pentru drepturile omului, economii, relațiile internaționale și perspectivele de pace într-o lume volatilă.

Deja se poate anticipa faptul că în unele țări, votul nu va fi nici liber, nici corect. Și în multe altele, restricțiile asupra candidaților din opoziție, potențialul de manipulare și dezinformare vor deveni subiecte arzătoare de campanie.

O posibilă revanșă între președintele Joe Biden și predecesorul său, Donald Trump, se profilează a fi duelul vedetă al anului. Cu toate acestea, voturile cu mize mari vor măsura și „dispoziția de nemulțumire, nerăbdare, neliniște” în rândul alegătorilor marginalizați, a spus Bronwen Maddox, director al grupului de reflecție Chatham House din Londra.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *