Olanda: Extrema-dreaptă anti-islam câștigă alegerile parlamentare

Populiștii condusi de Geert Wilders amenință cu un referendum privind apartenența la UE, generând îngrijorări în Bruxelles

În urma alegerilor parlamentare din Ţările de Jos desfășurate miercuri, Partidul Libertăţii (PVV), un partid islamofob de extremă-dreapta, a ieșit pe primul loc conform rezultatelor sondajelor la ieșirea din secţiile de votare, potrivit informațiilor furnizate de media internaționale. Conform datelor preliminare, populiștii conduși de Geert Wilders au obținut 37 de mandate din cele 150 disponibile în parlament.

PVV este urmat de o alianţă de stânga condusă de fostul vicepreședinte al Comisiei Europene, Frans Timmermans, care a obținut 25 de mandate, și de o formațiune de centru-dreapta, cu 23 de mandate. Analiza rezultatelor indică un viraj brusc al electoratului olandez către dreapta, generând îngrijorări la nivel european, mai ales în contextul promisiunii făcute de Wilders cu privire la organizarea unui referendum privind apartenența ţării la Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, analiștii consideră improbabil ca PVV să ajungă la putere, deoarece liderii altor partide majore au declarat că nu vor participa la o coaliție condusă de partidul de extremă-dreapta.

Olanda, a cincea economie ca mărime în Uniunea Europeană, se confruntă acum cu perspective incerte în ceea ce privește guvernarea sa viitoare și relația cu partenerii săi europeni. În ciuda victoriei aparente a PVV, liderii altor partide subliniază că vor continua să respingă colaborarea într-o coaliție condusă de acest partid, menținând în continuare incertitudinea politică în peisajul olandez.

Facebook

Comentarii

56 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *