Alegeri în Olanda: Fostul vicepreședinte al Comisiei Europene țintește postul de premier

Olandezii îşi aleg, astăzi, noul parlament și se anunță o luptă strânsă între principalele trei partide politice din țară, relatează Agerpres.

Formaţiunea liberală care se află acum la guvernare – Partidul Popular pentru Democraţie şi Libertate (VVD) – este aproape la egalitate cu Partidul pentru Libertate (PVV, populist) şi cu alianţa electorală formată din social-democraţi şi Verzi, fiecare din aceste trei urmând să obţină între 16 şi 18% din sufragii.

Dar, potrivit sondajelor de opinie, niciun partid nu va obţine majoritatea absolută în acest scrutin şi va fi necesară o coaliţie guvernamentală din cel puţin trei partide.

Candidata principală a VVD este ministrul justiţiei, Dilan Yesilgöz, cae vizează să îi succeadă colegului de partid Mark Rutte şi să ajungă la conducerea guvernului.

Cel de-al doilea partid, PVV, nu a făcut niciodată parte dintr-o coaliţie guvernamentală, de la fondarea sa în 2006. Deși are opinii antimusulmane, a urcat substanţial în sondaje, după ce partidul liberal de guvernământ VVD a afirmat că, de această dată, nu exclude o coaliţie cu PVV.

Cea de-a treia alianță – cea formată din social-democraţi şi Verzi – este condusă fostul vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, și a urcat, de asemenea, masiv în intenţiile de vot ale electoratului olandez.

Alegerile au fost convocate după ce coaliţia guvernamentală, condusă de premierul Mark Rutte, s-a destrămat din cauza divergenţelor legate de politica privind migraţia.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *