Alegeri în Bosnia-Herțegovina: Scandal între sârbi

Partidele de opoziție din entitatea sârbă a Bosniei au cerut în mod oficial renumărarea voturilor exprimate în weekend, în timpul alegerilor generale, după ce l-au acuzat de fraudă pe liderul sârb Milorad Dodik.

Opozanții cer renumărarea voturilor

Votul desfășurat în Republika Srpska (RS) ar trebui anulat din cauza descoperirii a „sute de nereguli”, a declarat miercuri Branislav Borenovic, liderul partidului conservator PDP, în fața sediului Comisiei Electorale Centrale din Sarajevo.

Cu majoritatea voturilor numărate, Dodik părea pe punctul de a obține un nou mandat de președinte al RS. Dodik a obținut 48% din voturi, în timp ce contracandidata sa, Jelena Trivic, a obținut 43%, cu peste 95% din secțiile de votare contabilizate. În total, au participat 617.000 de cetățeni.

După închiderea urnelor duminică, Trivic a revendicat victoria în cursă, afirmând că se bucură de un avans considerabil pe care Dodik nu-l va putea depăși. Însă, câteva ore mai târziu, Dodik a declarat că rezultatele preliminare îl aduceau în fruntea competiției, declanșând acuzații de fraudă din partea opoziției.

„Nu voi recunoaște furtul voinței poporului”, a declarat Trivic reporterilor, partidul ei afirmând că peste 65.000 de voturi au fost „contaminate” de nereguli.

În multe secții de votare, de exemplu, observatorii opoziției au fost alungați înainte ca numărătoarea să fie finalizată. În alte secții de votare au apărut liste de rezultate, potrivit cărora un număr vizibil de mare de voturi au fost exprimate pentru candidați necunoscuți și nici măcar un singur vot pentru Trivic.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *