Alegeri cu miză mare în Slovacia. NATO și UE, îngrijorate

Mâine vor avea loc alegeri parlamentare în Slovacia. Scrutinul este în centrul atenției oficialilor NATO și UE, în condițiile în care unul dintre partidele de opoziție, cotat cu mari șanse în sondajele din ultima vreme, e condus de Robert Fico, un simpatizant declarat al Rusiei conduse de Vladimir Putin.

De când Vladimir Putin a invadat Ucraina, Slovacia a susținut puternic Kievul. Cele două țări au o graniță comună, iar Slovacia a fost prima țară care a trimis apărare antiaeriană în Ucraina și a primit zeci de mii de refugiați. Dar toate acestea s-ar putea schimba dacă Robert Fico va ajunge la putere.

Politicianul, care a mai condus Guvernul de la Bratislava, nu și-a ascuns simpatiile sale față de Kremlin și i-a învinuit pe „naziștii și fasciștii ucraineni” că l-au provocat pe președintele rus Vladimir Putin să lanseze invazia, potrivit Digi24.

Acum, înainte de alegeri, Fico a cerut guvernului slovac să înceteze furnizarea de arme Kievului și a spus că, dacă ar deveni prim-ministru, Slovacia „nu va trimite încă o rundă de muniție”. De asemenea, se opune aderării Ucrainei la NATO.

Fico a condus Guvernul Slovaciei timp de mai bine de un deceniu, mai întâi între 2006 și 2010 și apoi, din nou, din 2012 până în 2018. El a fost forțat să demisioneze în martie 2018, după săptămâni de proteste în masă pentru uciderea jurnalistului Jan Kuciak, care a investigat corupția în rândul elitei țării, inclusiv a persoanelor conectate direct cu Fico și partidul său SMER.

Partidul SMER a reușit să revină, totuși, în centrul atenției alegătorilor, pe fondul unei crize generalizate – pandemia Covid, inflația ridicată, criza energetică și războiul din Ucraina.

Potrivit sondajelor publicate recent de presa slovacă, SMER se bate pentru primul loc cu liberalii de la Slovacia Progresistă. Ambele formațiuni sunt aproape de 20%, un procent mare, pe fondul unei scene politice foarte divizate – 10 grupări politice ar putea să ajungă la pragul de 5% necesar pentru a intra în Parlament.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *