Albania: veto-ul Bulgariei privind aderarea la UE este „o rușine”

Blocajul Bulgariei în ceea ce privește recunoașterea progreselor Albaniei și Macedoniei de Nord în vederea aderării la Uniunea Europeană este o „rușine”, a declarat premierul albanez, Edi Rama, la sosirea la un summit special pentru Balcani cu liderii UE, pe care i-a acuzat de „neputință”.

Albania condamnă veto-ul Bulgariei

Bulgaria, membră a UE în 2020, a blocat începerea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord din cauza unei dispute legate de istorie și limbă. Albania este, de asemenea, reținută deoarece UE a legat progresele sale de cele ale Macedoniei de Nord.

„Este o rușine că o țară NATO, Bulgaria, răpește alte două țări NATO, și anume Albania și Macedonia de Nord, în mijlocul unui război fierbinte în curtea din spate a Europei, cu alte 26 de țări UE care stau pe loc, într-un spectacol înfricoșător de impotență”, a declarat Rama reporterilor joi, referindu-se la invazia Rusiei în Ucraina.

Rama, care s-a gândit pentru scurt timp să nu participe la summit, s-a referit, de asemenea, la frustrarea celor șase țări balcanice aspirante la aderarea la UE – Albania, Bosnia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia – că Franța și Germania nu fac suficiente presiuni asupra Bulgariei pentru a ridica veto-ul.

Țările nordice au blocat procesul de extindere a UE

Cetățenii din Balcani au visat mult timp să adere la UE după războaiele etnice din anii ’90, când Iugoslavia s-a dezintegrat, iar liderii UE vor spune din nou la summitul de joi că cele șase țări vor avea într-o zi statutul de membru, potrivit unui proiect de declarație finală analizat de Reuters. Pe de altă parte, țările nordice, precum Franța și Olanda, au blocat procesul de „extindere” a UE, temându-se de o repetare a aderării pripite a României și Bulgariei în 2007 și de migrația prost gestionată a muncitorilor est-europeni în Marea Britanie, care i-a întors pe mulți britanici împotriva UE.

Autor: Anca Stratulat

FOTO: Arhivă

Facebook

Comentarii