Albania întrerupe relațiile diplomatice cu Iranul

Albania a întrerupt miercuri relațiile diplomatice cu Iranul, după un atac cibernetic pe care l-a atribuit Republicii Islamice. Măsura e susținută de Washington, care a promis că va lua măsuri ca răspuns la atacul asupra aliatului său din NATO.

Albania a ordonat diplomaților iranieni și personalului ambasadei să plece în termen de 24 de ore. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ambasadei Iranului la Tirana.

Albania pune capăt relațiilor cu Iranul

„Guvernul a decis, cu efect imediat, să pună capăt relațiilor diplomatice cu Republica Islamică Iran. Acest răspuns extrem este pe deplin proporțional cu gravitatea și riscul atacului cibernetic care a amenințat să paralizeze serviciile publice, să șteargă sistemele digitale și să pirateze înregistrările statului, să fure comunicațiile electronice din intranetul guvernamental și să provoace haos și insecuritate în țară”, a declarat premierul Edi Rama într-o declarație video.

Albania și Iranul au avut relații tensionate din 2014, când Albania a acceptat aproximativ 3.000 de membri ai grupului de opoziție exilat Organizația Mujahedinilor Poporului din Iran, cunoscut și sub numele său farsi Mujahedinii-e-Khalq, care s-au stabilit într-o tabără din apropierea Durres, principalul port al țării. Albania a declarat anterior că a dejucat o serie de atacuri planificate de agenți iranieni împotriva grupului de opoziție iranian.

„Investigația aprofundată ne-a oferit dovezi incontestabile că atacul cibernetic împotriva țării noastre a fost orchestrat și sponsorizat de Republica Islamică Iran prin implicarea a patru grupuri care au pus în practică agresiunea”, a declarat Rama.

Guvernul SUA se află pe teren de săptămâni întregi împreună cu parteneri din sectorul privat pentru a investiga și a ajuta Albania să se refacă în urma atacului care a distrus date guvernamentale și a perturbat serviciile publice, a precizat Casa Albă.

„Am ajuns la concluzia că guvernul iranian a condus acest atac cibernetic nesăbuit și iresponsabil și că este responsabil pentru operațiunile ulterioare de hacking și scurgere de informații”, a precizat acesta.

Facebook

Comentarii

51 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *