Al Jazeera acuză Israelul de uciderea a doi jurnaliști palestinieni în Fâșia Gaza

Al Jazeera a acuzat Israelul de uciderea a doi dintre jurnaliștii săi palestinieni, Hamza Wael Dahdouh și Mustafa Thuria, într-un atac cu rachete în Fâșia Gaza.

Rețeaua de presă din Qatar susține că aceasta a fost o „lovitură direcționată” asupra mașinii în care se aflau jurnaliștii, calificând evenimentul drept o „ucidere țintită”.

Potrivit martorilor oculari și informațiilor furnizate de The Guardian, Hamza Wael Dahdouh și Mustafa Thuria, care lucrau și ca corespondenți video pentru AFP și alte organizații de știri internaționale, au fost uciși în timp ce se deplasau în Fâșia Gaza. Un al treilea jurnalist, Hazem Rajab, a suferit răni grave în atac.

Ministerul Sănătății din Gaza, sub conducerea Hamas, a confirmat decesele și a atribuit responsabilitatea atacului armatei israeliene. Un martor ocular a relatat pentru AFP că vehiculul în care se aflau jurnaliștii a fost lovit de două rachete, provocând moartea celor doi și rănirea gravă a lui Rajab.

În replică, armata israeliană a declarat că a „lovit un terorist care opera un mijloc de transport care reprezenta o amenințare pentru trupele IDF”. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a calificat incidentul drept o „tragedie de neimaginat”, exprimându-și regretul față de pierderea de vieți nevinovate.

Al Jazeera a emis o declarație fermă de condamnare, acuzând Israelul că „țintește jurnaliști și încalcă principiile libertății presei”. De asemenea, AFP și alte organizații de presă internaționale au condamnat vehement atacul, subliniind importanța protejării jurnaliștilor în zonele de conflict.

În contextul acestui incident, numărul jurnaliștilor uciși în Gaza de la începutul războiului a ajuns la cel puțin 79, potrivit Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor, majoritatea fiind palestinieni.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *